Afbeelding van Vrouwe Justitia

Woensdag zijn de directeur en drie medewerkers van de particuliere hbo-instelling European University for Professional Education (EUPE) vrijgesproken. Zij werden verdacht van mensensmokkel.  De rechtbank van Den Haag behandelde de zaak. Dit meldt Omroep West 

De mannen stonden terecht omdat zij ervan beschuldigd werden negen Indiase jongens onder valse voorwendselen te hebben benaderd. De jongens werden door de directeur en de medewerkers benaderd om in Nederland te komen studeren. Zij moesten daarvoor 10.000 euro vooruit betalen en zouden dan een voorlopige verblijfsvergunning krijgen. In 2009 werden de mannen gearresteerd. 
 
Het OM zei dat het Engels van de studenten zo slecht was dat ze nooit een diploma hadden kunnen halen. Daarnaast zouden de mannen de studenten hebben beloofd dat ze een goede opleidingen zouden krijgen, terwijl de kwaliteit onderwijs geboden op de school erg slecht was. 
 
De rechtbank verklaart dat het niet bewezen is dat de studenten slecht Engels spraken. De hbo-opleiding was daarnaast een erkende onderwijsinstelling in 2009. Aldus de rechtbank hebben de directeur en de medewerkers dus niet gelogen over de kwaliteit van de studie. 
 
In 2010 is de EUPE gesloten door het ministerie van Onderwijs omdat de kwaliteit van het onderwijs te slecht was. 
 
© Nationale Onderwijsgids