boeken en papier

GRONINGEN (Novum) - Het onderzoek naar de fraude van hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel gaat langer duren dan verwacht. De drie onderzoekscommissies van de universiteiten in Tilburg, Groningen en Amsterdam wilden hun eindresultaten deze zomer presenteren, maar dat gebeurt nu waarschijnlijk pas in oktober. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden vrijdag.

De commissies hebben meer tijd nodig om onderzoek te doen naar de aard en omvang van de fraude. Alle wetenschappelijke publicaties van Stapel worden bekeken, inclusief datasets en vragenlijsten. Uit een tussentijdse rapportage werd duidelijk dat de omvang van de fraude 'zeer aanzienlijk' was en in ieder geval sinds 2004 al plaatsvond.

Stapel werd in september door de Universiteit van Tilburg op non-actief gesteld, nadat bleek dat hij onderzoeksgegevens voor publicaties verzon. Zijn fraude kwam aan het licht doordat vanuit zijn eigen groep twijfels ontstonden door onder meer vragenlijsten die ontbraken. Voordat Stapel werd aangesteld in Tilburg was hij werkzaam op de universiteit van Groningen en promoveerde hij in Amsterdam.