Op zaterdag 17 april heeft Montessorischool-Zuid uit Hilversum in Den Haag het nationale Basisschool Debattoernooi 2010 gewonnen. Een recordaantal van 34 basisscholen uit het hele land deden mee. 

In de jury zaten onder andere Tofik Dibi (tweede kamerlid) en Mr. Right vban het SchoolTV-weekjournaal. Het Nederlands Debat Instituut organiseerde voor het vierde jaar het toernooi om het debat als educatieve methode te stimuleren. 

De finale van het debat ging over de stelling ‘Het Jeugdjournaal moet voor minstens de helft uit Europese onderwerpen bestaan’. De school uit Zuid die heeft gewonnen, moest vóór dit standpunt in het debat en versloeg hun tegenstander OBS Jan Ligthart uit Zelhem. Meer dan 600 basisschoolleerlingen hebben aan het debattoernooi deelgenomen en kregen vooraf een intensieve training debatvaardigheden van het Nederlands Debat Instituut. De docenten kozen uit hun klas de beste debaters. Elke school leverde voor de finale minimaal één debatteam dat bestond uit vijf debaters en een jurylid.

De winnende school heeft naast de felbegeerde bokaal een jaarabonnement op Sevendays gekregen. De dag werd afgesloten met een ballonnenwedstrijd.

ieder jaar wordt er door de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema gekozen. Dit jaar was het thema ‘Voeding en Maatschappij’. Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie voor Jeugd en Gezin en het jeugdfonds van de Hartstichting ‘Jump’.

Bron: Nederlands Debat Instituut