Normal_pesten452

Met ingang van 1 augustus gaat de nieuwe Wet Sociale Veiligheid op school in. Deze wet verplicht scholen om pesten tegen te gaan. Wanneer een school onvoldoende actie onderneemt tegen pestgedrag kan de Onderwijsinspectie maatregelen nemen. Dat meldt ED.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is verantwoordelijk voor de naleving van de wet. Dekker heeft over de wet harde afspraken gemaakt met de koepels van basis- en middelbare scholen. Zo zijn de scholen verplicht om te zorgen voor een sociaal veilige omgeving voor de kinderen. “Een kind dat zich niet veilig voelt, komt niet aan leren toe”, stelt Dekker.

De nieuwe wet bestaat uit aanpassingen van al bestaande wetten: de wet op primair onderwijs (WPO), de wet op expertisecentra (WEC) en de wet op het voortgezet onderwijs (WVO). In de wet zijn een aantal verplichtingen opgenomen voor schoolbesturen. De scholen moeten een sociaal veiligheidsbeleid voeren. Ook moeten ze de volgende taken beleggen bij een persoon: coördineren van het beleid ten aanzien van pesten en fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten. Hier kunnen leerlingen, ouders en docenten terecht. Tot slot moeten ze de sociale veiligheid van leerlingen monitoren, zodanig dat het een actueel en representatief beeld geeft. Hieronder valt ook het welbevinden van leerlingen.

De meeste scholen werken er al hard aan om hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van sociale veiligheid en incidenten op school. Zo hebben scholen vaak al een beleid tegen onder andere pesten en discriminatie of werken ze hieraan. De wet sociale veiligheid maakt dit nu verplicht voor scholen. 

© Nationale Onderwijsgids