Normal_henk_kamp_1

(Novum) - Het versterken en veiliger maken van woningen en gebouwen zoals scholen in het aardbevingsgebied in Groningen heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag gezegd tijdens een bezoek aan Groningen.

"Het is een grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers te verbeteren. Dit moet niet alleen zorgvuldig maar ook snel gebeuren, gezien het grote aantal woningen dat nog versterkt moet worden. Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen zien dat er goede voortgang wordt gemaakt. Belangrijk, want alleen dan zullen Groningers ervaren dat hun veiligheid nu echt vooropstaat'', aldus Kamp.

Maandag bleek uit onderzoek dat in het Groningse aardbevingsgebied 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen moeten worden verstevigd.

Eerder kondigde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) al aan om 120 basisscholen in Groningen te gaan inspecteren. De NAM wil weten of de scholen in het gebied te lijden hebben van de aardbevingen die veroorzaakt worden door de gaswinningen. Alle 120 scholen moeten voor 1 juli zijn onderzocht en voor 1 oktober wil de NAM weten welke maatregelen nodig zijn om de scholen aardbevingsbestendig te maken.