Normal_peuter_water_drinken

Tientallen basisscholen in Amsterdam hebben hun leerlingen gevraagd om de suikerhoudende drankjes te verruilen voor water. De scholen willen zich inzetten voor de strijd tegen overgewicht. Dat willen ze doen door af te rekenen met de traditionele 'dikmakers', zoals koeken, chips en limonade. Achterliggende gedachte is dat kinderen wel water drinken, zolang de andere kinderen het ook doen. Dit meldt RTL Nieuws.

De Valentijnschool in Amsterdam is een van de scholen waarop de leerlingen alleen water of melk mogen drinken. “Soms krijgen ze iets anders mee. Dat pakken we dan niet af, maar we gaan wel met de ouders praten. Dat helpt. Ik denk dat 98 procent van hen achter het project staat. Het heeft even geduurd, maar ze zijn om”, zegt directrice van de school, Tineke Kromhout. Op de Valentijnschool is de regel sinds 2013 van kracht. Inmiddels doen er veertig scholen mee. Deze scholen staan vooral in achterstandwijken, waar overgewicht onder kinderen een groeiend probleem zou zijn.

Uit een onderzoek blijkt dat kinderen die water of suikervrije ranja drinken, op den duur minder dik worden. In het onderzoek werd bij een deel van de kinderen het traditionele sapje of ander suikerhoudend drankje vervangen door calorievrij drinken zoals water.

“Als moeder zie ik dat veel kinderen toch een suikerhoudend drankje mee krijgen naar school. Veel ouders geloven ook in light-drankjes, terwijl die niet beter zijn voor kinderen”, zegt Margreet Olthof, werkzaam op de Vrije Universiteit Amsterdam en gespecialiseerd in voeding en gezondheid. Volgens Olthof lusten kinderen in principe gewoon water, maar willen ze het niet drinken als ze zien dat klasgenootjes wel limonade of sap krijgen. “Dus als de school die keuze weghaalt en zegt: we drinken voortaan alleen nog water, dan werkt dat goed.”

© Nationale Onderwijsgids