Normal_basisschoolleerlingen_aan_het_woord_over_godsdienstkritiek_en_snoepreclamesjpg

Op zaterdag 18 april gaan leerlingen van 26 basisscholen uit heel Nederland met elkaar in debat op de negende editie van het landelijke Basisschool Debattoernooi. De leerlingen uit groep 7 en 8 gaan de verbale strijd aan over actuele maatschappelijke thema's, zoals godsdienstkritiek en snoepreclames. De school die wint verovert de titel Debatkampioen van Nederland. Dit meldt het Nederlands Debat Instituut.

Het landelijke Basisschool Debattoernooi is de grootste scholierencompetitie binnen het primair onderwijs. De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens drie debatrondes wordt op basis van argumentatie, presentatie en teamwork bepaald welke twee scholen in het finaledebat staan. De leerlingen kunnen de stellingen van het debat voorbereiden, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt ter plekke een improvisatiestelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de volgende stellingen: docenten kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les, snoepreclames moeten verboden worden, vreemdelingen met kinderen mogen nooit worden opgesloten en leerlingen op de basisschool moeten alleen cijfers krijgen voor hun inzet.

Door deelname aan het Basisschool Debattoernooi verbeteren de leerlingen hun gespreks-, luister- en argumentatievaardigheden. Door te oefenen in debatteren in de klas krijgen de leerlingen meer zelfvertrouwen en leren zij standpunten van verschillende kanten te bekijken, te bevragen en te begrijpen. De leerlingen uit groep 7 en 8 gaan in op elkaars argumenten, weerleggen die inhoudelijk en brengen hun toegewezen standpunten overtuigend naar voren. Kortom, debatteren op school is een bewezen middel om jongeren voor te bereiden op de kennissamenleving.

Het debattoernooi wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van onder andere het ministerie van Onderwijs, het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Madurodam. Gastlocatie is het Willem de Zwijger College te Papendrecht.

© Nationale Onderwijsgids