Normal_techniek-330011_hires_4

Scholen die techniekonderwijs hoog in het vaandel hebben staan, kunnen zich, tot 18 april, inschrijven voor de TechniekTrofee 2015. Hiermee worden basisscholen gestimuleerd om techniek in het lesaanbod op te nemen. De basisschool die wint, ontvangt de TechniekTrofee, bestaande uit een oorkonde met een penning en een geldbedrag van € 3.500,-. 

Overal en altijd hebben volwassenen en kinderen te maken met techniek. Voor de ontwikkeling van jonge kinderen is, naast rekenen en taal, kennis van techniek essentieel. Techniek helpt hen om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Het doet een beroep op hun nieuwsgierigheid en creativiteit en ze leren te reflecteren en verbanden te leggen. Bovendien kiezen kinderen die al jong op een inspirerende manier met techniek kennisgemaakt hebben, later eerder voor een baan in de techniek. En dat is met een groeiend tekort aan technische vakmensen in ons land, een welkome ontwikkeling.

Sinds 2014 organiseren TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds een wedstrijd waarbij basisscholen bestaande techniekinitiatieven en techniekprojecten kunnen aanmelden om te delen met andere basisscholen. Verleden jaar won de Amsterdamse Daltonschool Neptunus de trofee. Techniekcoördinator Rik Kuiper: “Wetenschap, natuur en technologie is een onderdeel van de algemene ontwikkeling. Verder ontwikkelen leerlingen een onderzoekende houding en bieden we ze de mogelijkheid hun talenten te ontdekken.”

Iedere basisschool die techniekonderwijs geeft, kan meedingen naar de TechniekTrofee. Directie, leerkrachten, techniekcoördinatoren, ouders of kinderen kunnen hun school opgeven op www.techniektalent.nu/techniektrofee. De jury hanteert criteria, zoals: Is het techniekonderwijs innovatief en vooruitstrevend; is techniek duurzaam verankerd in het lesaanbod? En is het initiatief of project overdraagbaar op andere basisscholen?

Uit alle inzendingen nomineert de jury drie scholen. De juryleden bezoeken de scholen en bepalen de winnaar. Op 17 juni vindt de uitreiking van de TechniekTrofee 2015 plaats op de winnende school.

© Nationale Onderwijsgids