Normal_huiswerk_engels

Het Expertisecentrum Nederlands van de Radboud Universiteit Nijmegen zoekt basisscholen die mee willen werken aan een onderzoek naar tweetalig primair onderwijs (tpo). Het centrum zoekt reguliere basisscholen die geen Engelse les aanbieden. Het onderzoek start in het voorjaar in opdracht van het ministerie van Onderwijs en het Europees Platform. 

Aan de universiteiten van Nijmegen, Utrecht en Maastricht loopt op dit moment een onderzoek naar tweetalig basisonderwijs. In een vijf jaar durende pilot geven twintig basisscholen in Nederland zowel in het Nederlands als in een vreemde taal les. De pilot is dit schooljaar van start gegaan.

Om te bepalen of tpo een succes is, is vergelijkend onderzoek nodig. Daarvoor zijn scholen nodig als controlegroep die geen Engels aanbieden. Het gaat om groep 1 tot en met 5. Voor het onderzoek zullen de leerlingen van groep 1 in de daaropvolgende jaren drie keer worden getest: in groep 1, groep 3 en groep 5. Per school moeten minstens twintig leerlingen aan het onderzoek mee kunnen doen. Ook zal de ouders worden gevraagd om vragenlijsten in te vullen.

Scholen die meewerken aan het onderzoek ontvangen een financiële vergoeding van 1000,- euro aan (cadeau)bonnen. Aanmelden kan tot 13 februari via info@expertisecentrumnederlands.nl of 024-3615624.

© Nationale Onderwijsgids