Verdriet

NEWTOWN (Novum/AP) - Nog geen vijf minuten had Adam Lanza nodig om op 14 december in een basisschool in Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut 26 mensen en zichzelf de dood in te jagen. Dat heeft openbaar aanklager Stephen Sedensky donderdag meegedeeld.

Alle 26 slachtoffers in de school doodde Lanza met een .223 kaliber Bushmaster, een semi-automatisch geweer. Zichzelf doodde hij met een 10mm Glock-pistool. Hij had nog een geladen vuistvuurwapen bij zich en drie magazijnen met elk dertig kogels voor de Bushmaster.

In het handschoenenkastje van de auto waarmee Lanza naar de Sandy Hook school-was gereden trof de politie een geladen jachtgeweer en twee magazijnen met zeventig kogels. In de woning van de schutter werden ook hagelpatronen en een groot aantal dozen met kogels gevonden, alsmede messen, samoeraizwaarden en een bajonet.

Het bloedbad op de basisschool in Newtown vormde het trieste hoogtepunt van een reeks schietpartijen die een verhit debat over beperking van het vuurwapenbezit in de Verenigde Staten op gang hebben gebracht. Volgens sommigen zou een verbod op vuurwapens met een hoog repeteertempo en op grote kogelmagazijnen al veel slachtoffers kunnen schelen.