Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Nederland heeft langs de grens veel werklozen en in Duitsland staan ze juist te springen om personeel. In Duitsland is er bijvoorbeeld veel vraag naar kinderopvangpersoneel. Er zijn ook al veel projecten, onder meer met elektromonteurs en mbo'ers in de zorg. Wethouder Bouke Arends van de PvdA en UWV regiomanager Gerrit van der Veen willen werklozen zo snel mogelijk in Duitsland aan het werk helpen. Dit meldt het Binnenlands Bestuur.

“Om werklozen in Duitsland aan het werk te helpen moet je niet wachten op nieuwe wet- en regelgeving. Sneller resultaat is te bereiken met voorlichting, zodat de mindset verandert”, zeggen Arends en Van der Veen. De wethouder en de UWV willen wegblijven van de discussies over regelgeving. Nu worden bijvoorbeeld diploma's over de grens niet altijd erkend, is de kinderbijslag anders en ontstaan er gaten in pensioenopbouw, ww-opbouw en aow als Nederlanders in Duitsland gaan werken. Het grootste obstakel zou de taal zijn. Mensen zouden de Duitse taal niet goed genoeg spreken.

“Natuurlijk zijn er wetten nodig in Nederland en Duitsland die belemmeringen wegnemen, maar dat zijn langjarige trajecten. Als je daarop moet wachten, ben ik vijf jaar verder dus daar kan ik niets mee”, zegt de wethouder. Hij wil korte termijnoplossingen. Goede voorlichting is één van de punten waar Emmen en het UWV aan werken. “Er zitten ook grote voordelen aan het werken in Duitsland. De kinderbijslag kan soms vier keer zo hoog zijn als in Nederland. Maar dan moet je dat wel weten en kunnen regelen”, zegt Van der Veen.

Het UWV en de gemeenten geven beroepsvoorlichting over de gevolgen van werken over de grens. Ze benadrukken dat er meer en betere informatie beschikbaar moet zijn, waarbij wordt ingegaan op de persoonlijke situatie. Voor de financiën zit de regio om de tafel met het ministerie van Economische Zaken en de provincie.  

© Nationale Onderwijsgids