Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

Een project van zestien samenwerkende bedrijven levert ruim tweehonderd reguliere werkplekken op voor arbeidsgehandicapten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma neemt vanmiddag de resultaten in ontvangst van het project - Samenwerken & Verbinden. Dit project is erop gericht reguliere werkplekken te creëren voor arbeidsgehandicapten. Dit meldt WENb.

Voor het project krijgen werkgeversverenigingen WENb en WWb vandaag de AWVN-Award Inclusief werkgeverschap. Zestien bedrijven die aangesloten zijn bij de werkgeversverenigingen hebben zich gecommitteerd aan het project Samenwerken & Verbinden. Een pilot waaraan bedrijven als Nuon, Vitens, ACV en Alliander deelnamen, leverde de eerste tachtig reguliere werkplekken op voor arbeidsgehandicapten. Dit jaar komen daar nog eens 150 nieuwe banen bij. 

In 2015 gaat het werkgeversproject een nieuwe fase in. “Het project levert een bewezen aanpak op die we heel graag aan alle zestig leden van de WENb en WWb beschikbaar stellen. Als sector tonen we aan dat je inclusief werkgeverschap in praktijk kunt brengen op een manier die daadwerkelijk waarde toevoegt, voor je bedrijf, maar ook voor de samenleving”, zegt Reinier Rutjens, waarnemend WENb-directeur.

De Participatiewet stuurt er sinds begin dit jaar op aan dat werknemers met een arbeidshandicap in een reguliere baan aan de slag gaan, al dan niet aangevuld met subsidie en extra begeleiding. Per 1 januari 2015 is dan ook de instroom van jonggehandicapten in de Wajong nagenoeg gestopt. Ook laten de sociale werkplaatsen (Wsw-bedrijven) geen nieuwe mensen meer toe. Wie een arbeidshandicap heeft, maar volgens de gemeente of UWV wel (deels) kan werken, die zal in het bedrijfsleven een plek moeten vinden. Dit is via de banenafspraak en het quotum arbeidsbeperkten inmiddels ook wettelijk geregeld. Met het project Samenwerken & Verbinden nemen werkgevers hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. 

© Nationale Onderwijsgids