Logo_logo

Ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar steeg het aantal vacatures voor hoogopgeleide technici in het laatste kwartaal van 2014 met 12%. 2014 laat over zijn geheel een groei zien van 15% ten opzichte van vorig jaar. Het gemiddeld aantal vacatures per maand is in drie jaar gestegen van 3.100 in 2012 naar 4.200 vacatures in 2014. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt over het vierde kwartaal 2014 van Hilbrand van der Kooi, Competence Director Technology bij Yacht. 

Technisch dienstverleners dragen sinds dit jaar weer bij aan de groei in het aantal vacatures voor hoogopgeleide technici, zo concludeert Van der Kooi. Dat de technisch dienstverleners weer meedoen in de strijd om technisch talent blijkt onder meer uit de regionale vergelijking. In 2014 laat de regio Amsterdam, met alle ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur de grootste groei zien. Met een groei van 32% en 7700 vacatures in 2014 overstijgt de behoefte naar technisch talent in Amsterdam de behoefte in de regio Eindhoven (groei 10%, vacatures 2014 7500). Opvallend is ook het achterblijven van de groei in de regio Limburg en het Noorden van het land.

Opvallend is dat de vraag naar engineers met een bedrijfskundige of werktuigbouwkundige achtergrond de grootste groei laat zien. Ten opzichte van 2013 steeg de vraag naar engineers met maar liefst 19% in 2014. De groei in vraag naar technisch specialisten en technisch ontwikkelaars blijft met een groei van 10% onder het gemiddelde in het jaarvergelijk. De vraag naar technisch leidinggevende is binnen deze sectoren ten opzichte van 2013 in 2014 nagenoeg gelijk gebleven (2% groei).
 
"Carrière- en ontwikkelmogelijkheden voor technici liggen dus in het schakelen tussen de verschillende sectoren en minder in de groei naar een management functie binnen dezelfde sector", aldus van der Kooi. Met name technici met een brede inzetbaarheid zoals technisch bedrijfskundigen kunnen zo hun ontwikkeling vorm geven en hun marktwaarde vergroten.
 
© Nationale Onderwijsgids