Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

De afgelopen jaren zijn veel werknemers in de zorg hun baan kwijtgeraakt.  Vooral voor de laagopgeleide verzorgers is het problematisch om vervangend werk te vinden. Het blijkt nu dat bijscholing voor deze sector ook weinig oplevert. Dit meldt Zorgvisie.

Van de 55.000 ontslagen ging het om ongeveer 18.000 huishoudelijke hulpen. De overige 37.000 mensen zijn grotendeels mensen met de functie ‘helpende niveau 2’. Ontslagen zorgpersoneel heeft soms de mogelijkheid tot om- of bijscholing. Vaak start deze scholing op niveau 4 (mbo) terwijl de getroffen verzorgenden soms niet hoger zijn opgeleid dan niveau 2. Bijscholing via de 'sectorplannen' is voor deze groep dus niet mogelijk en levert voor hen niets op.
 
Brancheorganisatie Actiz kijkt er van op dat er niet meer aandacht uitgaat naar de groep werknemers die het moeilijk heeft. “Het verbaast ons dat staatssecretaris Van Rijn in zijn Kamerbrief over het arbeidsmarktrapport helemaal niet over deze problematiek aan de onderkant van de zorgarbeidsmarkt rept en vasthoudt aan de lopende banen- en opleidingsplannen”, zo zegt Jan de Vries, algemeen directeur van Actiz.
 
© Nationale Onderwijsgids