Normal_drugs_weed_joint_1_

Het ROC Nijmegen zet zich in om drugsgebruik onder leerlingen vroeg te signaleren. Zo laten ze de studenten tijdens het vak 'Burgerschap' een leefstijltest invullen. Hierin staan vragen over sport, voeding, alcohol, drugsgebruik en meer. Als er op basis van de resultaten dingen opvallen, gaat de school daarmee aan de slag. Dat meldt Gezondeschool.nl.

“Naast de resultaten van de leefstijltest vangen docenten allerlei signalen op”, zegt Sanne Verhagen, teammanager van het ROC Nijmegen. “Zo hebben sommige leerlingen moeite om maandag op tijd op school te zijn, kunnen de leerlingen zich moeilijk concentreren, of zijn er fysieke signalen (sufheid, rode ogen) die kunnen wijzen op drugsgebruik. Ook zijn er soms vermoedens dat er in de pauze ‘iets’ gebruikt wordt. We zijn toen gestart met het informeren en trainen van docenten op dit gebied.”

Vanuit de school is vervolgens contact gezocht met de GGD en IRIS Zorg, een organisatie die zich bezig houdt met verslavingszorg. Het ROC is toen begonnen met het trainen van het team om kennis te vergroten rondom drugsgebruik. Daarnaast volgden de docenten onder leiding van een sociaal verpleegkundige een e-learning module over alcohol en middelengebruik. Ook worden tijdens elk teamoverleg een casus uit de eigen schoolpraktijk besproken, om zo de docenten ook van elkaar te laten leren.

Verhagen laat weten dat de vervolgstap voor de docenten het volgen van een vervolg op de e-learning module. In die module komt onder meer aan bod hoe je het gesprek aan gaat met de leerlingen. 

© Nationale Onderwijsgids