Normal_spaarvarken_sparen_geld

Studeren en op kamers wonen kost een gemiddelde student zo'n 13.000 euro per jaar. Uit onderzoek van verzekeringscoöperatie Dela blijkt echter dat de meeste ouders de studiekosten van hun kinderen flink onderschatten. Slechts negen procent van de ouders blijkt goed op de hoogte. Dit meldt Metronieuws.

Ruim dertig procent van de ouders denkt dat er slechts tot 7500 euro per jaar nodig is om hun kind te laten studeren. Een derde van de gevraagde ouders uit het onderzoek zet dan ook geen geld opzij om hun kind tijdens de studie financieel te kunnen ondersteunen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de ouders niet de financiële ruimte hebben om hiervoor te sparen.

Een meerderheid doet dit echter wel, waarvan bijna veertig procent met de intentie om de studiekosten voor de duur van de gehele opleiding te kunnen betalen. Zo'n dertien procent is ook van plan om daarnaast in het levensonderhoud en de huisvesting van hun studerende kind te voorzien. De meeste ouders beginnen al bij de geboorte van hun kind met sparen voor een latere studie. Verder blijkt uit het onderzoek dat ouders financiële zelfstandigheid van hun kinderen belangrijk vinden. Zo verwacht ruim tachtig procent dat hun kinderen later een bijbaantje nemen. 

© Nationale Onderwijsgids