Normal_rookverbod

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de invoering van de Europese tabaksproductenrichtlijn. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid grijpt het wetsvoorstel aan om een verkoopverbod van de e-sigaret aan jongeren onder de 18 jaar in te voeren. Verder heeft de Kamer ingestemd om in vijf jaar tijd een volledig rookverbod op scholen te realiseren op voorstel van Dik-Faber van de ChristenUnie. Nieuw is dat de schoolpleinen daar ook onder komen te vallen.

De Europese tabaksproductenrichtlijn betekent dat vanaf 20 mei op verpakkingen van veel tabaksproducten afschrikwekkende afbeeldingen komen. Ook komt er een verbod op sigaretten en shag met kenmerkende smaakjes, zoals vanille of aardbei. En mentholsigaretten verdwijnen na 2020.
De staatssecretaris gaf in het debat over de richtlijn aan dat hij het CBL tot juni de tijd geeft om met een plan te komen voor de invoering van een displayban voor tabaksproducten. Hiermee wordt geregeld dat sigaretten en bijvoorbeeld shag niet meer in het zicht liggen in de supermarkten. Vooral jongeren zijn gevoelig voor het uiterlijk van pakjes sigaretten en merkherkenning. Van Rijn: “Ik ken supermarktdirecteuren die hier volledig achter staan en hoop van harte dat zij de achterblijvers meetrekken.”

Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

© Nationale Onderwijsgids