Normal_boeken_papier_stapel

Het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland staat onder grote druk van de Onderwijsinspectie. De drang naar controle is te ver doorgeschoten. Dat zegt bestuursvoorzitter Sjouke Tuinier van ROC Friese Poort die per 1 januari 2016 afscheid neemt van de school. Dit meldt Friesch Dagblad.

In een interview met Friesch Dagblad stelt Tuinier dat de druk op het mbo fors hoger is geworden door alle regels die sinds 1994 zijn ingevoerd. Hierdoor is de administratieve last voor docenten en schoolbestuurders een stuk zwaarder geworden. Zo moeten scholen tegenwoordig de lesuren per leerling registreren. “Vroeger noteerden we alleen de absentie, maar tegenwoordig moeten we per student heel nauwkeurig bijhouden hoeveel lesuren hij heeft gevolgd”.  Tuinier vindt deze plicht om dergelijke gegevens bij te houden te ver gaan. “Ik zou willen zeggen tegen de inspectie: als iets fout gaat, kom dan maar eens langs. Maar nu moeten we op voorhand alles uitleggen”.

Tuinier gaat na een dienstverband van 21 jaar bij de Friese Poort met pensioen. Sinds de oprichting in 1994 was hij bestuursvoorzitter van de Friese mbo-school. De laatste zes jaar was Tuinier het enige lid van het College van Bestuur van de instelling. Hij zal worden opgevolgd door Micha van Akkeren die op dit moment nog secretaris-directeur is bij Waterschap Friesland. Van Akkeren krijgt ondersteuning van Remco Meijerink. ROC Friese Poort telt zo'n 13.000 leerlingen op diverse locaties in Friesland en Flevoland.

© Nationale Onderwijsgids