Normal_jongere__stage__verpleging345346

Het aantal vacatures voor mbo'ers is het laatste half jaar verder toegenomen. Ook lopen mbo-studenten vaker stage. Dit blijkt uit de Basiscijfers Jeugd die Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV vandaag hebben uitgebracht. Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar kwam eind september uit op bijna 26.000, nagenoeg evenveel als een jaar geleden. De laatste paar maanden neemt het aantal WW-uitkeringen na een periode van daling weer licht toe. Dat meldt SBB.

Uit cijfers van de SBB blijkt het aantal vacatures voor mbo'ers in de periode maart 2015 tot en met augustus 2015 6 procent groter te zijn dan in dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee zet de ingezette groei door. In onder meer de richtingen hout en meubel, mode, interieur en assisterende gezondheidszorg zoals doktersassistent groeide het aantal vacatures sterk. De regio's Midden- Limburg, Achterhoek, Noordoost Brabant en Zuidoost Brabant kenden de grootste toename van het aantal voor mbo'ers geschikte vacatures.

SBB meldt dat het aantal stageovereenkomsten het afgelopen half jaar gestegen is naar 136.000, een groei met 18 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De toename is vooral zichtbaar in de sectoren mobiliteit, transport, logistiek, maritiem, ICT en creatieve industrie. Het aantal overeenkomsten voor de praktijkgerichte leerweg bleef de afgelopen zes maanden stabiel ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Daarnaast hebben zich afgelopen september minder studenten voor een opleiding bij deze praktijkgerichte leerweg aangemeld.

UWV ziet de op de gehele vacaturemarkt de meeste vacatures ontstaan in de detailhandel. Vooral op lager beroepsniveau ontstaan vacatures, bijvoorbeeld als verkoopmedewerker. De detailhandel is een sector waar relatief veel jongeren werken. Op middelbaar niveau valt het aantal vacatures in zorg, welzijn & cultuur op. Ondanks de banenkrimp is dit een grote sector, waar nog steeds veel baanopeningen ontstaan. De sector 'overige zakelijke dienstverlening' kent de meeste vacatures op hoger beroepsniveau. Hieronder vallen de meer specialistische functies, zoals in de beveiliging, accountancy en managementadvies.

© Nationale Onderwijsgids