Logo_logo_mboraad

Mbo-scholen zijn onaangenaam verrast met de plannen van minister Bussemaker van Onderwijs om de scholen te verplichten het onderwijs op te knippen en in colleges vorm te geven om zo de onderwijskwaliteit te verbeteren. De MBO Raad zegt in een reactie op de plannen dat de scholen niet betrokken zijn bij de plannen van de bewindsvrouw en dat is dus ook geen draagvlak voor is. Dat meldt de MBO Raad.

Volgens Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad, baseert de minister zich op beelden en niet op feiten. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat onderwijskwaliteit geen verband houdt met de grootte van een gebouw of de omvang van een stichting. “Dat is niet zo in het mbo, niet in het hbo en overigens ook niet in het wo. Het gaat erom hoe scholen het onderwijs in samenwerking van bestuur met raad van toezicht, ondernemingsraad en studentenraad organiseren: kleinschalig, herkenbaar voor studenten en het bedrijfsleven”, zegt Van Zijl. 

De MBO Raad zegt dat het beeld dat de minister nu schetst van mbo-scholen gen recht doet aan hun inspanningen om de onderwijskwaliteit ver te verbeteren. Van Zijl kaart aan dat het mbo nu werkt aan de invoering van acties uit het actieplan Focus op Vakmanschap, waaronder intensivering van de lesuren voor studenten. “Als de minister de handen op elkaar krijgt voor haar plannen, betekent dat dat de scholen jarenlange reorganisaties tegemoet gaan”, aldus de voorzitter.

De bewindsvrouw wil dat mbo-instellingen herkenbaarder worden in hun aanbod van opleidingen, zodat meer jongeren en ouders met overtuiging kiezen voor een beroepsopleiding. Om die herkenbaarheid in het beroepsonderwijs te vergroten wil Bussemaker een norm voorstellen voor scholen. Dat betekent dat scholen met meer dan 5.000 studenten in principe wettelijk worden verplicht hun onderwijs te organiseren in kleinschalige mbo-colleges. Scholen die hun onderwijs op andere wijze aantoonbaar kleinschalig weten te organiseren hoeven niet het collegemodel in te voeren.

De Tweede Kamer debatteert half december de plannen van de minister. De mbo-scholen komen op korte termijn in MBO Raad-verband met een uitgebreide reactie op de plannen.

© Nationale Onderwijsgids