Normal_radicalisering__mbo__vo__hbo__wo__radicaliserende_jongeren

Er is een nieuwe methode tegen het radicaliseren van jongeren. De aanpak 'TERRA' is nu in het Nederlands vertaald en wordt vandaag gepresenteerd op een congres. Nederlandse docenten, hulpverleners en politieagenten gaan de nieuwe methode gebruiken. Dat meldt BNR.

De methode bestaat uit een handleiding die speciaal ontwikkeld is voor mensen die via hun beroep met radicaliserende jongeren te maken kunnen krijgen. De handleiding beschrijft waar de beroepsgroepen op kunnen letten en hoe ze samen kunnen werken. Ook zijn er korte folders met tips, do's en dont's. De methode werkt ook met gederadicaliseerde mensen die zich nu bezighouden met preventie.

Voor de nieuwe methode is eerst de wetenschappelijke kennis in kaart gebracht, legt projectleider Magda Rooze uit. Zo is er bekeken wat er te weten valt over radicalisering en deradicalisering. “We hebben de methode ook ge-pilot in verschillende landen – in Denemarken, Engeland, Duitsland en in Nederland. Dus in die zin, laat ik het zo zeggen, hebben we er alles aan gedaan om te testen of dit een behulpzame manier is”, aldus Rooze. De projectleider denkt dat er behoefte is aan heel concreet materiaal. “Dat is wat we hebben proberen te doen.”

Vandaag wordt de nieuwe methode gepresenteerd, hiervoor zijn ook religieuze leiders uitgenodigd. Volgens Rooze was het moeilijk hen te motiveren bij de presentatie te zijn. “Ik weet niet hoeveel er zullen zijn, maar ze zijn ook uitgenodigd en ze spelen absoluut een belangrijke rol.”

© Nationale Onderwijsgids