Normal_normal_bussemaker3

Minister Bussemaker van Onderwijs benadrukt dat het niet de bedoeling kan zijn dat scholen alleen het gebrek aan treinstellen van de NS oplossen. Dit zei Bussemaker in reactie op de oproep van NS-topman Roger van Boxtel aan scholen en universiteiten om hun lesuren meer te gaan spreiden, omdat er komend jaar een tekort aan treinen ontstaat. De bewindsvrouw vindt wel dat scholen en ov-bedrijven samen moeten kijken hoe ze elkaar kunnen helpen. Dat meldt NRC. 

De Onderwijsminister wil dat de onderwijsinstellingen goed nadenken over spreiding van hun colleges. Bussemaker is namelijk van plan om minder uit te geven aan de ov-kaart voor studenten zodat ze meer geld in het onderwijs kan stoppen. Vanaf 2017 krijgen ook mbo-studenten een ov-kaart. Volgens de bewindsvrouw zijn er ook andere creatieve oplossingen. “We kunnen veel meer met digitaal onderwijs doen en niet alle scholen hoeven op het zelfde moment te beginnen. Daar is winst te boeken. Dat soort creatieve oplossingen wil ik stimuleren”, aldus Bussemaker.

Voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl stelt dat het voor scholen veel te ingewikkeld is om lesroosters hierop aan te passen. Volgens de voorzitter miskent Van Boxtel hiermee de complexiteit van het lesroosters maken. Bovendien ziet Van Zijl het niet als de taak van het onderwijs om “de NS uit de brand te helpen met problemen die kennelijk zijn ontstaan door een beroerd inkoopbeleid”.

© Nationale Onderwijsgids