Normal_amsterdam_rainbow_coffeeshop

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft laten weten de laatste 15 coffeeshops te sluiten die vlakbij onderwijsinstellingen liggen. Hoewel de sluiting van coffeeshops rond scholen niet zorgt voor verminderd softdrugsgebruik onder jongeren, zegt de burgemeester niet anders te kunnen dan door te gaan met de sluiting. Dat meldt de Telegraaf.

Per 1 januari moeten de laatste coffeeshops die in een straal van 250 meter om scholen zitten de deuren sluiten. In 2008 werd afgesproken dat dit de minimale afstand werd tussen een onderwijsinstelling en een coffeeshop, om softdrugsgebruik onder jongeren te verminderen. Het verbod is gefaseerd in gevoerd. In januari 2014 moesten de wietwinkels overdag de deuren sluiten, zolang de scholen open waren. Halverwege 2014 werden de eerste sluitingen doorgevoerd.

Uit het rapport van onderzoeksbureau Intraval blijkt dat het afstandscriterium niet werkt. “Uit de interviews met de vertegenwoordigers van de scholen komt naar voren dat zij geen van allen het idee hebben dat de nabijheid van coffeeshops bij hun school scholieren er toe aanzet om cannabis te gebruiken”, constateerden de onderzoekers.

Burgemeester Van der Laan zegt niet anders te kunnen dan door te gaan met de sluiting, voornamelijk door een meerderheid in de gemeenteraad. “Ik wil en kan dan ook niet anders dan mijn afspraak met de minister nakomen. Er is geen extra overlast en er zijn evenmin openbare ordeverstoringen geconstateerd door het sluiten van de coffeeshops”, aldus Van der Laan.

© Nationale Onderwijsgids