Normal_roken_sigaret

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Jongeren horen les te krijgen in een gezonde omgeving, zegt de MBO Raad. De raad wil dan ook dat mbo-scholen zich gaan inzetten voor een rookvrij schoolterrein. Omdat de overheid en gemeenten een rookvrij schoolterrein niet verplicht stellen, moeten scholen zelf actie ondernemen. Dat meldt de MBO Raad.

Vrijwel alle basisscholen, veel middelbare scholen en een aantal mbo-scholen hebben al een rookvrij schoolterrein. De MBO Raad kaart aan dat scholen hulp kunnen krijgen bij het rookvrij maken van het schoolterrein, bijvoorbeeld als een school hierbij weerstand verwacht van medewerkers, leerlingen of studenten. Gezonde School helpt hierbij. Zo kunnen scholen de hulp inschakelen van een Gezonde School-adviseur of preventiemedewerker. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het creëren van draagvlak bij medewerkers of het maken van een goed handhavingsplan.

Op gezondeschool.nl/rookvrijschoolterrein zijn allerlei materialen te vinden die scholen helpen bij het rookvrij maken van het schoolterrein. Bijvoorbeeld een concreet stappenplan, tips voor gesprekken met medewerkers, leerlingen/studenten en ouders, en inspirerende filmpjes van scholen die al een rookvrij terrein hebben.

© Nationale Onderwijsgids