Normal_9262020702_0d69821325_o

Op 2 september start bij SPA Groep in Bodegraven de allereerste mbo-opleiding niveau 2 voor vuilnismannen. Vanaf 1 augustus 2015 is het nieuwe kwalificatiedossier AMBOR (Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte) erkend door het Ministerie van OCW. In de nieuwe structuur gaat gestart worden met de eerste mbo opleiding niveau 2 'Allround medewerker afvalbeheer'. Het betreft een nieuwe startkwalificatie, die serieuze kansen biedt voor nieuwe en bestaande werknemers. Dat meldt SPA Groep.

De complexiteit rond inzameling en verwerking van huishoudelijk afval is de afgelopen jaren zo groot dat een erkende beroepsopleiding noodzakelijk is geworden. De laatste 15 jaar zijn er nieuwe ingewikkelde inzamel- en transportvoertuigen gekomen. Voor het bedienen van deze machines is inzicht en vooral kennis en vaardigheden voor nodig. De 'oude' vuilnisman is nu een specialist, die meer moet kunnen dan je zou zeggen en moet daarom worden opgeleid tot 'allround medewerker afvalbeheer'.

De afvalbranche zegt dat goed opgeleide vakkrachten en een daarmee gepaard gaande beroepsopleiding nodig zijn voor het verder professionaliseren van de branche. De belangstelling voor deze nieuwe beroepsopleiding is erg groot. Er zijn al een paar honderd aanmeldingen waarvan ruim honderd leerlingen dit schooljaar gaan starten. De aanmeldingen zijn nu nog vooral van vuilnismannen die bijgeschoold of omgeschoold willen worden tot specialist. Er zijn echter ook mensen die hun kans grijpen om verder te leren en door willen groeien in dit nieuwe erkende beroep.

© Nationale Onderwijsgids