Normal_normal_drentsheideschaap01

Groene mbo-school Helicon in Velp start volgende week met de opleiding tot schaapherder. Studenten zullen tijdens een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) van twee jaar klaargestoomd worden voor het vak. 19 studenten zullen volgende week aan de nieuwe opleiding beginnen. Dit meldt Helicon. 

De opleiding is de eerste Nederlandse opleiding tot herder. In twee jaar tijd leren de studenten hoe ze op een moderne manier voor een kudde schapen kunnen zorgen, zo kondigde Helicon begin dit jaar aan. Het plan om op de school een schaapherderstudie aan te bieden komt van Praktijknetwerk Gescheperde Schaapskuddes, de koepelorganisatie voor schaapherders in Nederland. Ons land telt nog zo'n driehonderd herders maar velen van hen naderen de pensioenleeftijd. Om het beroep in stand te houden zijn ongeveer dertig nieuwe schaapherders per jaar nodig, denkt het Praktijknetwerk. “De tweejarige BBL-opleiding Schaapherder voor (jong)volwassenen is een antwoord op deze vraag vanuit de sector naar nieuwe, goed opgeleide professionals," aldus Helicon. 
 
De studie bleek in trek, want er meldden zich 65 studenten aan. Er zijn echter maar 19 plekken, en dus vond er een loting plaats. Ook voerde Helicon een selectieproces in. De studenten zijn overigens niet alleen inzetbaar als schaapherder nadat zij hun opleiding af hebben gerond. Ze kunnen ook aan de slag als terreinbeheerder bij natuurorganisaties.  
 
© Nationale Onderwijsgids