Logo_niet_voor_nieuwsitems_duo

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft haar handen vol aan oud-studenten die hun studieschuld niet, of niet op tijd, afbetalen. Ruim 20 procent van de oud-studenten heeft een betalingsachterstand. Daarnaast zijn ongeveer 32.000 studenten die een studielening af te betalen hebben onvindbaar voor de DUO. 

In de eerst helft van 2015 heeft bij bijna 76.000 oud-studenten een deurwaarder op de stoep gestaan. Van de in totaal 595.000 mensen die tot juni dit jaar een studielening af moesten betalen, heeft ruim 122.000 een betalingsachterstand, zo blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Twee derde van deze wanbetalers reageert niet op aanmaningen. Daarnaast kan de DUO een bedrag van 88 miljoen euro niet innen. Ongeveer 32.000 oud-studenten zijn namelijk niet vindbaar. 
 
Volgens het ministerie van OCW zijn er verschillende oorzaken dat zo veel oud-studenten met een betalingsachterstand kampen. Veel studenten zouden niet weten dat ze moeten betalen. De aanmaningen, zo stelt DUO, komen namelijk in veel gevallen alleen digitaal binnen op het DUO-account van de oud-student. In veel gevallen is dit account ook nog eens gekoppeld aan een oud mailadres. Tevens is er een deel studenten die bewust niet terugbetaalt, en een deel die niet kan betalen. Oud-studenten die niet kunnen betalen, kunnen aanspraak maken op een draagkrachtregeling. DUO stelt echter dat veel studenten dit niet doen uit 'onwetendheid en nonchalance'. 
 
Op dit moment heeft de DUO 12 miljard euro aan studieschuld uitstaan. Dit bedrag gaat de komende jaren oplopen, door de invoering van het leenstelsel. Minister Bussemaker laat weten dat het ministerie strenger gaat controleren op wanbetaling. “We hebben de afbetalingsmogelijkheden geflexibiliseerd en we gaan degenen die écht niet willen betalen, opsporen en strenger aanpakken,” aldus Bussemaker.
 
© Nationale Onderwijsgids