Normal_politie1

De Inspectie Veiligheid en Justitie start in 2015 met onderzoek naar negen politieopleidingen. Bij deze opleidingen kijkt zij nadrukkelijk naar de aansluiting van de desbetreffende opleiding op de praktijk. In 2016 verschijnt het volgende Politieonderwijsverslag en daarin rapporteert de Inspectie haar bevindingen over deze politieopleidingen.

De Inspectie heeft deze zomer het toezichtkader voor het onderwijs van de politie vastgesteld. Het nieuwe toezichtmodel richt zich op de bijdrage van het politieonderwijs aan een goede taakuitvoering van de politie. Het eerste onderzoek van de Inspectie zal zich dan ook gaan richten op de aansluiting van de politieopleidingen op de praktijk. Daarnaast zijn er recentelijk enkele veranderingen doorgevoerd binnen de organisatie. Door de vorming van de Nationale Politie heeft de Politieacademie nu nog maar te maken met één korps. Eerder leidde de academie nog medewerkers op voor 26 korpsen. Deze verandering kan een positieve invloed hebben op de aansluiting van het politieonderwijs op de praktijk, aldus de Inspectie. 

De Inspectie gaat een diepgaand onderzoek uitvoeren naar de opleidingen tot Assistent politiemedewerker, Arrestantenverzorger, Basis politiemedewerker, Rechercheren in een meer omvattende taak en TGO en Hulpofficier van Justitie Vreemdelingenketen. Daarnaast wordt er een scan uitgevoerd van een viertal opleidingen. Afhankelijk van de uitkomsten van deze scan besluit de Inspectie om een diepgaand onderzoek uit te voeren. De opleidingen tot Leergang docent gevaarbeheersing, Finec voor zij-instromers, Effectief leidinggeven en Officier van Dienst - Politie worden gescand. 

© Nationale Onderwijsgids