Normal_haven_schip_ketting__compfight_

In de afgelopen jaren is het aantal studenten aan zeevaartscholen flink gestegen. Hierdoor is niet zeker of er wel genoeg stageplekken zijn voor de hoeveelheid studenten. Martin Dorsman, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is bang voor een dreigend stagetekort. Dat meldt NOS.

Dorsman geeft aan dat ze voor dit jaar nog voor alle studenten een stageplek konden regelen. Maar voor het komende schooljaar is de directeur bang dat een aantal studenten zonder stageplek komt te zitten, wat behoorlijke gevolgen heeft voor de zeevaartstudenten. “Ze lopen studievertraging op en kunnen hun opleiding niet op tijd afronden, omdat ze hun stage later moeten doen”, legt Dorsman uit.

In 2008 is een campagne gestart om jongeren voor de zeevaart te interesseren, omdat er veel te weinig studenten aan een dergelijke opleiding begon. Hierdoor is de afgelopen zes jaar het aantal studenten met ruim 60 procent gegroeid. Het tekort is nu omgeslagen in een overschot aan studenten.

Volgens de directeur kunnen de rederijen het probleem niet zomaar oplossen, onder meer door het tekort aan ruimte op schepen en de kosten van een stagiair. De KVNR wil daarom proberen om extra stageplaatsen te creëren aan land. Ook wil de organisatie de stageperiode in gaan korten. Nu moeten de studenten nog twee keer een half jaar stagelopen. “Maar omdat de opleidingen mondiaal geregeld zijn, kan die aanpassing niet alleen in Nederland gebeuren. Daarvoor moeten we naar Europa, dus dat willen we op korte termijn gaan proberen.” België en Duitsland zouden ook kampen met een studentenoverschot. 

© Nationale Onderwijsgids