Normal_diploma_certificaat

De herziene kwalificatiestructuur van het middelbaar beroepsonderwijs gaat volgend jaar officieel in. Dit schooljaar mogen mbo-instellingen echter al op vrijwillige basis van start met opleidingen gebaseerd op de nieuwe structuur. Daarvoor zijn inmiddels 166 kwalificatiedossiers beschikbaar op de website van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), zo meldt de stichting.

Sinds 1 augustus heeft de SBB alle wettelijke taken van de kenniscentra voor het mbo overgenomen. Onder deze taken valt ook het onderhoud van de kwalificatiedossiers. In een kwalificatiedossier staat welke kennis, vaardigheden en competenties vereist zijn voor het behalen van een bepaald mbo-diploma. In de herziene kwalificatiestructuur is het aantal dossiers met een kwart uitgedund met als doel scholen de mogelijkheid te bieden opleidingen slimmer te programmeren.

In de nieuwe structuur hebben scholen ook de ruimte om keuzedelen in te zetten in nieuwe opleidingen. Met deze keuzedelen kunnen opleidingen sneller reageren op de veranderende vraag vanuit het bedrijfsleven. Met de keuzedelen kunnen studenten zich bovendien specialiseren binnen hun vak.

Volgens SBB maakt ongeveer de helft van de mbo-instellingen in Nederland gebruik van de mogelijkheid om op vrijwillige basis met de herziene kwalificaties aan de slag te gaan. Naast de 166 herziene dossiers, zijn op de website van de SBB inmiddels ook 250 keuzedelen beschikbaar gemaakt voor onderwijsprofessionals. 

© Nationale Onderwijsgids