Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

Per 1 augustus 2015 vervangt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de diverse kenniscentra in Nederland. Alle wettelijke taken, zoals het erkennen van leerbedrijven en het borgen van de kwaliteit van stageplaatsen, worden overgedragen aan het SBB. Leerlingen, scholen en bedrijven kunnen voortaan terecht op Stagemarkt.nl. Erkende leerbedrijven behouden hun erkenning ook na 1 augustus. Dit meldt Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven.

De kenniscentra hadden een bemiddelende taak tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt. Elk kenniscentrum vertegenwoordigde een bepaalde sector van het bedrijfsleven, zoals bouw en infra, detail- en groothandel, horeca, zorg en welzijn of groen. In de afgelopen maand zijn de gegevens van de diverse kenniscentra overgedragen aan de SBB. De 17 kenniscentra houden op te bestaan.

De overdracht van taken naar het SBB komt voort uit het regeerakkoord Rutte II. Daarin staat dat er forse bezuinigingen op de kenniscentra nodig zijn en een herziening van het samenwerkingsmodel voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Daarom zal het SBB centraal de wettelijke taken voor de kwalificatiestructuur en beroepspraktijkvorming gaan uitvoeren, vanuit een beperkt budget.

© Nationale Onderwijsgids