Normal_onderwijs__klas_les_martijn_9219

Tilburgers tot 60 jaar die geen studiefinanciering of collegekrediet meer kunnen krijgen, kunnen vanaf oktober 2015 een scholingslening aanvragen bij de gemeente. Die bedraagt maximaal 4000 euro. Het verstrekken van een scholingslening is een voorstel van het college aan de gemeenteraad. De raad neemt daarover een besluit op 21 september. Dat meldt de gemeente Tilburg.

Door een opleiding te volgen, kunnen ze hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. De scholingslening is bedoeld voor Tilburgers om hun arbeidsmarktposities te verbeteren. Bijvoorbeeld voor herintredende vrouwen die lange tijd geen betaald werk hebben gedaan. Het rentepercentage voor de lening is 0,5 procent. De gemeente onderzocht de mogelijkheden voor een scholingslening na een motie van de raad van eind 2014. Er komt een landelijke regeling voor het aanvragen van een lening, het 'levenlanglerenkrediet'. Die gaat waarschijnlijk per 1 september 2017 in. De Tilburgse lening overbrugt die periode. Het college wil er 400.000 euro voor uittrekken.

Wethouder Marcelle Hendrickx: "Met deze lening bieden we Tilburgers die dat nu niet zo makkelijk kunnen, de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Dat is belangrijk én nodig. Kennis- en talentontwikkeling zijn cruciaal voor een betere en duurzame plek op de arbeidsmarkt. Die willen we voor iedereen."

© Nationale Onderwijsgids