Normal_lodewijk_asscher__2_

Minister Asscher wil dat leerlingen in het mbo beter om leren gaan met fysiek zwaar werk. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat studenten en (leer-)bedrijven gematigd positief zijn over het aanleren van veilig en gezond werken, maar dat verbeteringen wenselijk zijn. De aandacht voor fysieke arbeidsbelasting in het mbo kan beter, zegt Asscher. Dat meldt Cobouw.

“Vooral de wijze waarop fysieke respectievelijk psychosociale arbeidsbelasting wordt aangeleerd, is voor verbetering vatbaar, volgens studenten en leerbedrijven. Ook komt naar voren dat mbo-studenten behoefte hebben aan meer ondersteuning van de school om veilig en gezond werken op de stageplek of leerwerkplek bespreekbaar te maken”, zegt Asscher. De minister zoekt nu met minister Bussemaker van Onderwijs naar mogelijkheden om de gesignaleerde knelpunten aan te pakken.

Asscher kaart ook aan dat onderwijs en bedrijfsleven zelf ook initiatieven kunnen nemen, bijvoorbeeld via keuzedelen in het mbo. Deze kunnen benut worden voor verbreding en verdieping van het thema gezond en veilig werken. Juist in de keuzedelen ziet de minister mogelijkheden om stappen te zetten in het onderwijs, indien het gedragen wordt door zowel onderwijs als het (regionale) bedrijfsleven. 

© Nationale Onderwijsgids