Normal_lezen_studeren_student_bieb_bibliotheek_werk_huiswerk

Op een aantal mbo-scholen zou sprake zijn van een probleem rond de diplomering van mbo-4 studenten. Het gaat om studenten die in 2013-2014 het pilotexamen Nederlands 3F (lezen en luisteren) hebben gedaan en hier lager dan een 5,5 voor hebben gescoord. Hoewel de leerlingen voldoen aan de slaag-zakregeling, is nu wettelijk bepaald dat de leerlingen minimaal een 5,5 moeten scoren voor het diploma. Dat meldt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). 

De betreffende leerlingen moeten door de nieuwe wettelijke bepaling het centraal examen Nederlands opnieuw maken. De leerlingen die gaan doorstuderen op het hbo hebben zich inmiddels al ingeschreven, maar het eerstvolgende afnamemoment van het examen is half september. Daardoor komen de studenten die door willen naar het hbo in de problemen.

JOB onderzocht of de leerlingen toch toegelaten kunnen worden op het hbo, ondanks het feit dat er na 1 september wordt gediplomeerd. In principe moet een aspirant-student voor 1 september zijn mbo/vo-diploma hebben gehaald om aan een hbo-opleiding te kunnen beginnen. De hogescholen mogen zelf bepalen of de betreffende student wel of niet toe gelaten wordt. JOB raadt de betreffende studenten aan om te zorgen dat hun mbo-instelling zo snel mogelijk contact opneemt met de hogeschool waar ze zich hebben ingeschreven om hierover een afspraak te maken. 

© Nationale Onderwijsgids