Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

De MBO Raad en NRTO hadden in april een alternatief ingediend voor het werken met vaardigheidsscores en een oplopende cesuur voor rekenen. Uit de voortgangsrapportage over de invoering referentieniveaus rekenen 2015 blijkt dat minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs dit voorstel overnemen. De bewindspersonen kondigen aan dat mbo-scholen voor rekenen kunnen blijven werken met cijfers. Dat meldt de MBO Raad.

In december kondigden Bussemaker en Dekker het werken met vaardigheidsscores en een oplopende cesuur voor rekenen aan. Veel mbo-scholen zagen dit plan niet zitten. Doordat het alternatief van de MBO Raad en NRTO nu gebruikt wordt, neemt dit een aantal zorgen bij mbo-instellingen weg, zo vonden de mbo-scholen onder meer de vaardigheidsscores onduidelijk.

Nu het voorstel wordt aangehouden moeten studenten in het eerste jaar minimaal een 5 scoren op rekenen. Ook de mogelijkheid van een vangnet blijft nu bestaan. Dit vangnet treedt in werking wanneer er meer dan vijf procentpunten extra gezakte studenten in een bepaalde schoolsoort of leerweg zitten. Door de maatregel kan de student dat jaar met een 4 slagen. Na een jaar of twee komt rekenen in de zogenaamde kernvakkenregeling (of compensatieregeling) terecht. De MBO Raad blijft wel aandacht vragen voor het punt dat het voor scholen complex is om studenten aan de voorkant goed te determineren voor de verschillende soorten examens. 

© Nationale Onderwijsgids