Normal_wiskunde_geodriehoek_rekenen

Toetsmaker Cito blijft staan achter het invoeren van de verplichte rekentoets voor middelbare scholieren en mbo'ers. Hoogleraar dyscalculie Hans van Luit noemt de toets een verwerpelijk middel, maar directeur van Cito, Marten Roorda, is het hier niet mee eens. Gister zou de Tweede Kamer een algemeen overleg houden over de tekentoets, maar deze is uitgesteld tot na het zomerreces. Dat meldt BNR.

“We willen met z'n allen dat de rekenvaardigheid voldoende is, bijvoorbeeld als je gaat werken of als je naar vervolgonderwijs gaat”, zegt Roorda. Volgens de directeur van Cito is de rekentoets een heel goed middel om de rekenvaardigheid te vergroten. De oppositie in de Tweede Kamer wil invoering van de verplichte rekentoets stoppen. De Tweede Kamer zou hierover een debat houden, maar deze is uitgesteld.

Fel tegenstander van de rekentoets is Paul van Meenen van D66, hij zegt het schandalig te vinden dat het overleg is uitgesteld, omdat volgens hem nu veel leerlingen in het voortgezet onderwijs met een grote onzekerheid het nieuwe schooljaar ingaan. De scholieren zouden door de rekentoets onzeker zijn of ze hun diploma wel halen. “Als we kijken naar de cijfers zoals die er tot nu toe zijn, dan gaan tienduizenden leerlingen – met name op het vmbo en de havo – hun diploma niet meer halen. Dat lijkt me volkomen onterecht”, aldus Van Meenen. 

© Nationale Onderwijsgids