Normal_hokey_sport

Minister Edith Schippers van Sport trekt 1 miljoen per jaar extra uit om sportonderzoek en sportinnovatie te versterken. Hiermee verdubbelt Schippers het totale beschikbare budget voor sportinnovaties de komende jaren van 1 naar 2 miljoen per jaar. Zij zet het extra geld in als cofinanciering. Samen met bedrijven, kennisinstellingen, sportorganisaties en overheden wordt het geld gebruikt om sportinnovaties een impuls te geven onder andere door het creëren van een ‘Sport Data Valley’. De laatste maanden zetten onder meer scholen zich steeds meer in om bewegingsonderwijs te stimuleren.

Beweging wordt steeds belangrijker, het is niet alleen gezond, het blijkt ook de leerprestaties te beïnvloeden. Hogeschool Windesheim in Zwolle start in september de tweejarige hbo-master Physical Education and Sport Pedagogy voor professionals die de jeugdsport en het bewegingsonderwijs een impuls kunnen geven. Onderwijs in bewegen is belangrijk en vraagt om docenten met een pedagogische kijk op sport en bewegen. En wat voor het onderwijs geldt, geldt ook voor de jeugdsport, aldus de hbo-instelling.

In 2014 heeft Schippers een aantal boegbeelden uit sport, bedrijfsleven, wetenschap en overheid gevraagd om voor de komende jaren een Kennis- en Innovatieagenda sport op te stellen. Het zogenaamde Topteam Sport heeft de afgelopen periode gesproken met allerlei partijen zoals sporters, ondernemers, sport- en onderzoekorganisaties en provincies en gemeenten. Via internet kon iedereen zijn of haar bijdrage leveren. 

Het Topteam Sport beveelt aan een samenhangend systeem te ontwikkelen om sportinnovaties een impuls te geven. Het systeem moet bestaan uit een netwerk van sportinnovatiecentra, een sport data valley en sportinnovatieprojecten en -start ups. Het extra geld van minister Schippers wordt de komende jaren gebruikt om samen met andere partijen deze aanbevelingen uit te voeren.

© Nationale Onderwijsgids