Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek

Een aantal groepen jongeren worstelt met onevenredig veel hardnekkige problemen. Het gaat dan om laagopgeleide jongeren en jeugdigen/gezinnen met meervoudige en/of chronische problemen. Dat concluderen de auteurs van 'Die jeugd van tegenwoordig', de trendstudie over opvoeden en opgroeien in Nederland. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Op grond van feiten en cijfers lijkt het goed te gaan met de Nederlandse jeugd. Zo scoren Nederlandse kinderen volgens Unicef het best van alle kinderen uit rijke landen op welbevinden en gezondheid op basis van 26 internationaal vergelijkbare indicatoren. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat gemiddeld 25 procent van de vmbo-leerlingen problemen ervaart terwijl het bij de vwo-leerlingen 10 procent is. Ook het maatschappelijk debat is hierover niet eenduidig.

In het debat over de Nederlandse jeugd doen allerlei verhalen en mythes de ronde over opvoeding, zo blijkt uit Die jeugd van tegenwoordig. De auteurs kozen daarom voor een caleidoscopische aanpak waarbij het maatschappelijk debat en feiten uit praktijk en onderzoek worden gepresenteerd. Tegenwoordig is er ongerustheid over onder andere loverboys, seksueel misbruik, pesten, radicalisering, (v)echtscheidingen en de rol van sociale media. Door de terugtredende overheid en de hogere eisen die aan opvoeden gesteld worden, neemt de druk op ouders toe.

Men zou nu worstelen met het vinden van het juiste evenwicht in onze reactie op het gedrag of de problemen die jong zijn met zich meebrengt. In de opvoeding is dat de balans tussen stimuleren en grenzen stellen, belonen en straffen. In het onderwijs tussen aandacht voor het 'gewone' en aandacht voor het 'speciale'. Bij het signaleren van problemen tussen 'ingrijpen' en 'non-interventie'. Volgens de auteurs is het de kunst om vanuit beleid en praktijk te reageren op grond van het complete verhaal en niet door onderzoeksresultaten voor een kleine groep te veralgemeniseren of juist de problemen van een kleine groep te bagatelliseren omdat het met het overgrote deel van de jeugd goed gaat.

© Nationale Onderwijsgids