Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

Het ROC Leiden zit in grote financiële problemen. De school heeft voor 1 juli 18 miljoen euro nodig, anders is de school failliet. Minister Bussemaker van Onderwijs wil de school redden door de mbo-instelling te ontmantelen. De VVD wil de school failliet verklaren. Dinsdag gaat de Tweede Kamer hierover stemmen. Dat meldt Telegraaf.

Wat het lot van ROC Leiden wordt is nog niet duidelijk, want er heerst nog verdeeldheid in de Tweede Kamer. Met name de SP zou een belangrijke rol in de beslissing hebben, maar heeft nog niet laten weten wat ze met de mbo-instelling willen. Kamerlid Jasper van Dijk heeft laten weten nog eens goed te willen praten met zijn fractie over deze zaak.

Het plan van Bussemaker is om de school te ontmantelen. De instelling mag niet zelfstandig verder en daardoor worden diverse opleidingen bij andere roc's overgebracht. Om te beginnen wil de Onderwijsminister de 18 miljoen euro overmaken om de school voor faillissement te behoeden. Daarna wil Bussemaker stapsgewijs nog maximaal 22 miljoen euro investeren in de school, maar dan moet de mbo-instelling wel aan allerlei voorwaarden voldoen.

ROC Leiden denkt zelf dat een zelfstandig voortgaan in de toekomst zal slagen. De school zou de afgelopen maanden hard gewerkt hebben aan verbeterplannen en zou het onterecht vinden dat de huidige medewerkers en studenten afgerekend dreigen te worden op fouten die in het verleden zijn gemaakt. Mocht de school wel failliet gaan, dan moeten de 9000 leerlingen hun opleidingen elders vervolgen en komen alle medewerkers op straat te staan. 

© Nationale Onderwijsgids