Normal_mbo_minister_bussemaker

Vanuit het Techniekpact starten bedrijven, scholen en universiteiten landelijke en regionale initiatieven om meer studenten te interesseren voor techniek en om de arbeidsmarktpositie van technici te versterken. Het bedrijfsleven investeerde de afgelopen twee jaar al meer dan 100 miljoen euro in de samenwerking met het onderwijs en de overheid, bijvoorbeeld in Centra voor innovatief vakmanschap. Dat meldt de Rijksoverheid.

Ook vanuit de negen topsectoren zijn er in het afgelopen studiejaar bijna 500 beurzen beschikbaar gesteld om studenten al in een vroeg stadium kennis te laten maken met bedrijven. De topsectoren willen dit aantal beurzen komende jaren verdubbelen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs: “De inspanningen om meer leerlingen en studenten voor bètatechische studies te laten kiezen werpen zijn vruchten af. Goed om te zien dat ook het aantal meisjes en vrouwen dat voor techniek kiest toeneemt.”

Om knelpunten op de arbeidsmarkt weg te nemen, heeft het kabinet ten slotte 600 miljoen euro uit getrokken voor specifieke sectorplannen. Ook in deze sectorplannen is ruimschoots aandacht voor techniekopleidingen. Ruim 80.000 technici kregen al de kans om zich om- of bij te laten scholen. In totaal zullen komende jaren 200.000 technisch geschoolde mensen ondersteuning krijgen vanuit de sectorplannen.

“Maar we zijn er nog niet. Ik zie het als het huiswerk van de overheid en het bedrijfsleven om daar de komende jaren nog een flinke impuls aan te geven. We moeten er voor zorgen dat de studenten die kiezen voor een technische studie daarna ook een baan in de techniek vinden anders laten we teveel bèta-/technisch en ICT-talent onbenut”, aldus Bussemaker.

© Nationale Onderwijsgids