Normal_geld_munt_1_euro

Het minimumjeugdloon moet worden afgeschaft, stellen jonge werknemers en werkgevers. Er moeten generatie-neutrale arbeidsvoorwaarden komen met evenveel vrije dagen voor jong en oud, hier streven de jongerenverenigingen CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en werkgeversorganistie AWVN naar. Hier hebben deze partijen ook een jongerenakkoord voor afgesloten. Dat meldt RTL Nieuws.

Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren benadrukt dat het jongeren wel lukt om tot een akkoord te kijken. Hierbij verwijst hij naar het stroeve CAO-overleg tussen de sociale partners. “We waren er binnen no-time uit, en zo gek is dat niet, werkgever en werknemers (jong en oud) zijn immers beiden gebaat bij een moderne cao”, zegt Jolande Lekkerkerk van de jonge werkgevers.

De jongeren pleiten onder andere voor functiecontracten van vijf jaar. Na dit contract is de werknemer samen met zijn werkgever verantwoordelijk voor het bepalen van de volgende stap: intern of extern. Ook willen de jongerenverenigingen dat het salaris onafhankelijk wordt van leeftijd. De huidige cao's moeten volgens de jongeren aangepast worden op het gebied van werkdagen- en tijden. Zo willen ze onder andere dat werknemers in overleg met hun werkgever zelf hun weekeinde bepalen en moeten werktijden niet meer statisch zijn; werkgevers en werknemers beslissen in een gelijkwaardige positie over het rooster.

De jonge werkgevers en werknemers pleiten ook voor het invoeren van meebewegende lonen. Hierbij kunnen werknemers in goede tijden meeprofiteren en in slechte tijden leveren ze iets extra's in zodat het bedrijf kan overleven. Tot slot kaarten de jongeren aan dat de hoogte van het loon kan worden gekoppeld aan het functioneren van een werknemers, in plaats van leeftijd. 

© Nationale Onderwijsgids