Logo_logo_skills_heroes

De afgelopen maanden tekende zo’n 90 procent van alle mbo-scholen in Nederland voor deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. Hierin worden studenten van alle niveaus en richtingen uitgedaagd om uit te blinken in hun vak. Donderdag 4 juni vindt de officiële kick-off van Skills Heroes plaats bij MBO Utrecht. Dit meldt Skills Netherlands.

Tijdens vakwedstrijden moeten mbo-studenten in een bepaalde tijd een opdracht uitvoeren waarop ze worden beoordeeld. Hier komen vaardigheden bij kijken die met reguliere toetsen niet of nauwelijks beoordeeld kunnen worden. Het gaat om kwaliteiten zoals samenwerken, strategisch denken en handelen, praktijkproblemen oplossen en omgaan met tijdsdruk.

De vakwedstrijden van Skills Heroes worden uitsluitend georganiseerd voor en door mbo-scholen in Nederland. Ze zijn er voor alle leerjaren, niveaus en beroepen, zoals kappers, grafisch vormgevers, stratenmakers en etaleurs. Skills Heroes wil niet alleen talent stimuleren maar alle studenten uitdagen te excelleren in hun vak. Het ministerie van Onderwijs heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes daarom in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de wedstrijden opnemen in hun kwaliteitsplannen en het regulier onderwijsprogramma. Zo is er ruimte om meer mbo-studenten aan vakwedstrijden te laten deelnemen.

Een aantal winnaars van Skills Heroes mag hun vaardigheden daarna op Europees niveau laten zien, tijdens EuroSkills in Göteborg Zweden in december 2016. Sommigen kunnen daarna zelfs door naar wedstrijden op wereldniveau. Aanstaande zomer reizen een aantal winnaars van Skills Heroes 2014 af naar WorldSkills in Brazilië. Om het nieuwe seizoen van Skills Heroes in te luiden vindt er op 4 juni a.s. een kick-off plaats bij MBO Utrecht. Hier vertellen ex-deelnemers over hun ervaringen, zijn er diverse gastsprekers aanwezig, waaronder tv-kok Rudolph van Veen die in 1988 aan Skills Heroes meedeed, en tonen mbo-studenten hun talent. Daarnaast wordt de nieuwe promotiecampagne van Skills Heroes gepresenteerd. Meer informatie is te vinden op www.skillsheroes.nl.

© Nationale Onderwijsgids