Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank

Het ROC van Twente daagt de onderwijsinspectie voor de bestuursrechter. Het ROC had een recordboete van 4 miljoen euro gekregen omdat de buschauffeursopleiding niet aan alle eisen voldeed. De mbo-instelling zou al een jaar zonder succes overleg voeren met de inspectie. De bestuursvoorzitter John van der Vegt van het ROC geeft nu aan geen andere oplossing meer te zien dan een uitspraak van de rechter. Dit meldt Tubantia.

De betreffende buschauffeursopleiding biedt het ROC samen met het Summa College in Eindhoven en streekvervoermaatschappij Connexxion aan sinds 2009. Volgens de onderwijsinspectie voldeed de opleiding niet aan alle eisen. Zo zouden docenten overal in het land de praktische vaardigheden moeten administreren en controleren van de chauffeurs die tijdens hun opleiding passagiers vervoeren. Dit zou niet of onvoldoende gebeuren. In overleg met de inspectie werd de opleiding verbeterd en is er een hersteltraject ingezet voor deelnemers van het toen lopende studiejaar 2012-2013.

De scholen kregen anderhalf jaar geleden van de inspectie te horen dat ze miljoenen aan ontvangen studiebekostiging moesten terugbetalen. “We staan hier altijd open voor kritiek en willen graag verbeteren wat beter moet, maar deze boete is zó onrechtvaardig. Dat kunnen we niet over onze kant laten gaan”, reageerde Van der Vegt anderhalf jaar geleden. De bestuursvoorzitter kondigde toen al aan de boete onterecht te vinden en desnoods via de bestuursrechter de boete zou aanvechten als verder overleg met de inspectie op niets zou uitlopen.

Volgens Van der Vegt rekent de inspectie met terugwerkende kracht af over alle jaren dat de opleiding al liep, aan de hand van een 'verscherpt toetsingskader' dat pas in 2012 is vastgelegd. Het ROC van Twente is nu nog de enige partij die de boete aanvecht. Volgens de inspectie is de 4 miljoen euro een terugvordering van onterecht ontvangen onderwijsbekostiging. 

© Nationale Onderwijsgids