Normal_robot

Twee Nederlandse teams zijn in de prijzen gevallen op het FIRST World Championship voor wetenschap en techniek in de Verenigde Staten. Het team van leerlingen van de Almelose basisschool de Telgenborch sleepte de juryprijs voor Great Minds in de wacht. Het team van studenten uit Eindhoven won de Team Spirit Award. Dit melden RTV Oost en Tubantia.

De leerlingen van groep 7 en 8 van de Telgenborch namen deel aan de FIRST Lego League, een meerdaagse wedstrijd waaraan bijna 270 duizend schoolkinderen meededen dit jaar. Het team uit Almelo mocht na winst op diverse regionale wedstrijden de Benelux vertegenwoordigen op de wereldfinale in St. Louis. De wedstrijd in de Verenigde Staten bestond uit verschillende onderdelen. Zo moesten de leerlingen een robot van lego bouwen en programmeren. De robot moest vervolgens zelfstandig een parcours kunnen afleggen en opdrachten uitvoeren. Het team van de Telgenborch werd door de jury geprezen om zijn inzet.

Het gecombineerde team van studenten van Fontys Hogeschool, de Technische Universiteit Eindhoven en het Zwijsen College namen deel aan de finale van de FIRST Robotics Competition. Tijdens de finale moesten de vijftig studenten de strijd aanbinden met zo'n zeshonderd teams uit de hele wereld met als opdracht een robot te presenteren die op eigen houtje afval kan verzamelen en opstapelen in kisten en vuilnisbakken. Het Nederlandse studententeam ging naar huis met de prijs voor Team Spirit.
 
FIRST staat voor For Inspiration and Regocnition of Science and Technology. Al sinds 1989 organiseert FIRST robotwedstrijden voor scholieren en studenten. De organisatie wil met de wedstrijden de interesse voor technologie onder jongeren stimuleren.
 
© Nationale Onderwijsgids