Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Uit onderzoek blijkt dat het jeugdteam MBO effectiever en goedkoper is dan het schoolmaatschappelijk werk. Op het ROC Midden Nederland en het Grafisch Lyceum is er eind 2013 een pilot gestart met een jeugdteam MBO. Uit deze pilot blijkt dat het jeugdteam een besparing van minstens 20 procent oplevert ten opzicht van het schoolmaatschappelijk werk. Dit meldt deStadUtrecht.

Het Jeugdteam MBO helpt jongeren tot 23 jaar met vragen of problemen die ze niet goed zelf kunnen oplossen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om geldproblemen, zorgen over huisvesting of verslaving. Het jeugdteam bestaat uit acht medewerkers en een teamleidster. De medewerkers komen vanuit verschillende instanties uit de jeugdzorg.

Het jeugdteam is effectiever, blijkt uit het onderzoek, omdat ze over meer tijd en deskundigheid beschikt. Ook is er één duidelijke contactpersoon die de jongeren op school spreekt en daar ook hulp aanbiedt. Gevolg hiervan is dat er minder jongeren worden doorverwezen naar duurdere zorg. Dit levert volgens de onderzoekers ook de besparing van minstens 20 procent op.

© Nationale Onderwijsgids