Normal_muis_internet_computer

Door het Wetsvoorstel herziening kwalificatiestructuur mbo wordt er nu gebruik gemaakt van keuzedelen in het middelbaar beroepsonderwijs. Het ministerie van Onderwijs wil weten of het besluit hiervoor aansluit bij de wensen van het werkveld. In het kader hiervan wordt een internetconsultatie georganiseerd waaraan iedereen mee kan doen tot 15 mei. De internetconsultatie kan hier ingevuld worden. Dit meldt de MBO Raad.

Met het besluit Voorschriften keuzedelen worden zaken geregeld als de omvang van de keuzedeelverplichting en nadere voorschriften voor de examinering en diplomering. Achter het wijzigingsbesluit zitten vier doelen. Het eerste is het bepalen van de omvang van de keuzedeelverplichting per soort opleiding. Dit doel valt buiten de internetconsultatie. Over dit doel zijn al vragen opgenomen in de internetconsultatie van het wetsvoorstel herziening kwalificatiestructuur mbo. De uitkomsten hiervan zijn opgenomen in de Memorie van toelichting van dat wetsvoorstel.

Het tweede doel is het leggen van een grondslag voor het bij ministeriële regeling verbinden van certificaten aan keuzedelen en onderdelen van kwalificaties. Hiermee vervalt de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs. Het derde doel is het geven van nadere voorschriften voor de examinering en diplomering als gevolg van de invoering van keuzedelen. Vanaf 1 augustus 2016 bestaat het examen voor iedere beroepsopleiding uit generieke examenonderdelen, specifieke examenonderdelen en examenonderdelen die een keuzedeel betreffen. Het laatste doel is het geven van nadere voorschriften voor de examinering van keuzedelen Nederlandse taal en rekening. 

© Nationale Onderwijsgids