Logo_landelijk_expertise_centrum_speciaal_onderwijs_logo_lecso

Het ministerie van Veiligheid en Justitie had de opdracht gegeven om te kijken naar een samenwerking van de justitiële keten en het onderwijs voor het Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen. Onder andere het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO), politie en de justitiële keten hebben zich gebogen over handvatten voor de samenwerking. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft hierover een rapport geschreven. Dit meldt LECSO. 

Het actieprogramma is ingericht om lokale partners en professionals te faciliteren bij de aanpak van risicojeugd en problematische jeugdgroepen. Het programma richt zich op het kwalitatief versterken van de aanpak van bestaande jeugdgroepen en het voorkomen van nieuwe aanwas, het kwalitatief versterken van de samenwerking en ten derde het gericht ondersteunen van gemeenten met hardnekkige criminele jeugdgroepen.

In het opgestelde rapport van de NJi worden een aantal aanbevelingen gedaan. Zo moeten de voorwaarden op orde zijn: bestuur, beleid en uitvoering verbonden. Er moet aangestuurd worden op professionaliteit, naleving van gemaakte afspraken en inzet aan de voorkant. De 'risico-regelreflex' moet voorkomen worden en regels en afspraken moeten worden geëvalueerd. Ook moeten de omgeving en groepen geanalyseerd worden.

In het rapport worden ook een aantal aanbevelingen gedaan voor de uitvoerend werkers in de justitiële keten en in onderwijs. Zo moet contact met partners uit een andere kolom (onderwijs of politie/justitie) niet uitgesteld worden bij zorgen en moet er samengewerkt worden met de ouders. Ook moet er gezorgd worden voor een goed mediabeleid. Tot slot wordt er aanbevolen om je samenwerkingspartners te kennen, proactief te zijn en niet te verschuilen achter protocollen.

© Nationale Onderwijsgids