Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

De MBO Raad en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) willen dat het ministerie van Onderwijs snel werk maakt van het uitwerken van randvoorwaarden voor het rekenonderwijs. In een gezamenlijke brief stellen de organisaties enkele maatregelen voor die al in het komende studiejaar een werkzame situatie moeten creëren voor het mbo. Dit meldt de MBO Raad.

Volgens de MBO Raad en de NRTO maken mbo-instellingen zich zorgen over de maatregelen die minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker hebben aangekondigd. De maatregelen zijn gebaseerd op het advies van de commissie Steur. Het onderwijsveld staat achter de doelstellingen die de commissie heeft geformuleerd maar is bang dat de aangekondigde maatregelen die doelen niet zullen bereiken. Volgens de scholen zijn de nieuwe maatregelen te complex en foutgevoelig. Ook de MBO Raad en NRTO vrezen dat scholen vooral bezig zullen zijn met het uitleggen van de nieuwe regelgeving, het aanpassen van formele documenten en het aanpassen van registratiesystemen. Dat leidt af van het rekenonderwijs zelf, aldus de organisaties en scholen.

De MBO Raad en de NRTO stellen in de hun brief aan de minister en staatssecretaris daarom een aantal technische aanpassingen voor. Zo wil de commissie Steur het rekenniveau steeds verder verhogen met een geleidelijk oplopende cesuur; leerlingen moeten uiteindelijk een 6 halen om te slagen voor hun rekentoets. Scholen vinden dit geen goed idee. Ook studenten die zwak zijn in rekenen maar goed zijn in hun vak moeten een reële kans hebben op het behalen van een diploma. De MBO Raad en de NRTO pleiten daarom voor behoud van de compensatieregeling die voor deze leerlingen is ingevoerd. Een ander voorstel is rekentoets (ook) te blijven beoordelen met een cijfer. De voorgestelde vaardigheidsscores zijn voor leerlingen te abstract en hebben later op de arbeidsmarkt weinig betekenis, luidt de redenatie.

De MBO Raad en NRTO hopen dat het ministerie de voorstellen zo snel mogelijk zullen overnemen. Alleen dan zou er een werkbare situatie ontstaan voor het onderwijs komend studiejaar waarin scholen hun aandacht primair kunnen richten op het uitvoeren van goede rekeneducatie.

Lees hier de volledige brief met alle voorstellen van de MBO Raad en de NRTO.

© Nationale Onderwijsgids