Normal_gehandicapt__rolstoel__vervoer

Vijftien professionele toppers uit de gezondheidszorg hebben woensdag 15 april het ROC Horizon College bezocht. Ook zes meervoudig gehandicapten kwamen die dag naar de mbo-school, locatie Alkmaar. Doel van het bezoek was om eerstejaars leerlingen van de mbo-opleidingen Verzorgende IG en Verpleegkundige uitgebreid kennis te laten maken met de praktijk. Deze zogenoemde TOP-dag, theorie ontmoet praktijk, werd voor de eerste keer georganiseerd.

Circa 140 leerlingen hebben hun kennis vergroot door workshops te volgen van meerdere verpleegkundigen. Zo waren er verpleegkundigen aanwezig die uitleg gaven over onder meer oncologie, cardiologie, geestelijke gezondheidszorg, dementie en revalidatie. Ook waren er verpleegkundigen die vertelden over kleinschalig wonen en hoe om te gaan met agressie van patiënten. Daarnaast waren een ambulanceverpleegkundige en ambulancechauffeur aanwezig om over de dagelijkse praktijk te vertellen. Ervaringsdeskundigen kwamen ook naar het Horizon College. Zo waren er zes meervoudig gehandicapten die hun ervaringen deelden over de zorg die ze ontvangen.

De TOP-dag werd georganiseerd door docenten Ingrid Mathot en Mano Fluiter. Het Horizon College wil met deze TOP-dag de praktijkkennis van leerlingen vergroten. Docent Ingrid Mathot zegt hierover: “In het kader van loopbaanoriëntatie en persoonlijke ontplooiing wordt de TOP-dag georganiseerd. Door het volgen van de workshops en het maken van opdrachten krijgen leerlingen inzicht in de mogelijkheden van het beroep, waardoor zij zich goed kunnen oriënteren op het werkveld. Op basis van de vergelijkingen komen de leerlingen tot weloverwogen keuzes om eventuele vervolgstappen te maken en deze te realiseren voor de toekomst.”

© Nationale Onderwijsgids