Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Amsterdam gaat zich inzetten tegen de werkloosheid onder jongeren. De ambitie van het stadsbestuur is dat zo'n 21.000 Amsterdamse jongeren de komende jaren terug naar school of aan het werk gaan. Het stadsbestuur benadrukt dat het essentieel is dat jongeren een opleiding krijgen voor de banen waar nu en in de toekomst behoefte aan is. Dit meldt de Telegraaf. 

Ruim 35.000 Amsterdamse jongeren volgen nu een mbo-opleiding. Het doel is dat iedere student na het behalen van zijn diploma snel een baan vindt. Het is daarvoor noodzakelijk dat het onderwijs goed aansluit op de arbeidsmarkt. De gemeente zet 19 miljoen euro in voor lerarenbeurzen, om de kwaliteit van de lessen te verbeteren en voor extra begeleiding van kwetsbare studenten. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat vooral migrantenjongeren moeilijk aan werk komen.

Vorig jaar stopten nog 1562 Amsterdamse scholieren met hun opleiding. Amsterdam wil ook dit aantal naar beneden brengen. De komende drie jaar trekt het college ruim 28 miljoen euro uit om te voorkomen dat jongeren werkloos thuis zitten na het behalen van hun diploma. De stad gaat zes JongerenPunten inrichten, waar iedere jongere een contactpersoon krijgt die hem of haar intensief begeleidt bij terugkeer naar school of het vinden van een baan.

De gemeente gaat samen met het Rijk ruim 18 miljoen euro investeren aan het actieplan 'innovatief vakmanschap'. Hierbij wordt samen met bedrijven gekeken naar wat jongeren precies nodig hebben om kans te maken op een baan. Voor het bereiken van het actieplan worden opleidingshuizen opgericht, onder andere voor mobiliteitstechniek, bouw, installatietechniek, logistiek en hospitality. 

© Nationale Onderwijsgids